Bezettingsresultaat

Van RetailWiki

Ga naar: navigatie, zoek

Inhoud

[bewerk] Omschrijving

Bezettingsresultaat is het verschil tussen de totale constante kosten in een bepaalde periode en de door de afzet terugverdiende constante kosten in die periode. Alleen als de werkelijke bezetting (werkelijke afzet die dat jaar gerealiseerd is) afwijkt van de normale bezetting (gemiddelde bezettig over een aantal jaar) is er sprake van een bezettingsresultaat. De constante kosten worden verdeeld over de afzet, die geldt bij normale bezetting.Daar in tegen kan de werkelijke bezetting ook groter zijn dan de normale bezetting. Dit kan zijn door dezelfde externe factoren, zoals klimaat en de economie. Maar dit kan ook gerealiseerd worden door bepaalde promotiecampagnes, zoals bijvoorbeeld spaaracties in samenwerking met de supermarkt.

[bewerk] Link met de retailbranche

Deze informatie dient in de retailbranche constant voor elk jaar geanalyseerd worden, zodat er een goede exploitatie begroting kan worden opgesteld. Er zijn externe factoren, waardoor er in de vrijetijdssector minder besteed wordt, zoals het klimaat en een economische crisis. De vrijetijds- en retailsector, zoals themaparken en winkels hebben hier dan het eerste mee te maken. Dit zijn motieven, waardoor de werkelijke bezetting afwijkt van de normale bezetting.

[bewerk] Formule

Normale bezetting
Werkelijke bezetting --
Constante kosten per eenheid
Integrale kostprijs (kosten voor bedrijf per kamer per nacht) *
Bezettingsresultaat

[bewerk] Voorbeeld

Een hotel heeft een normale bezetting van 5.000 personen maar dit jaar waren er iets minder klanten blijven slapen, namelijk 4.380. Het hotel vraag € 11,00 voor een kamer en betaalt zelf gemiddeld €6,57 per nacht voor een kamer. Wat is de bezettingsgraad?

Oplossing

5000
4380 -
-620
€6,57 *
€4.073,40

Bron: Toegepast financieel management voor de vrijetijdssector van de auteurs Rob Bongaerts, Joop Lengkeek, Jan Noort, Nies Rijnders en Albert van Schendel

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen