Blixem

Van RetailWiki

Ga naar: navigatie, zoek


Bron Juliet Janssen Blixem
Bron Juliet Janssen Blixem
Naam BLIXEM
Plaats Nijmegen
Adres Groesbeekseweg 75-77
Land Nederland
Lokatie link [1]
Bijzonderheden {{{bijzonderheden}}}
Website {{{website}}}
Onderdeel keten Nee, er zit maar 1 verstiging van Blixem in Nederland
Eigenaar {{{eigenaar}}}
Naam character {{{naam character}}}
Bezocht door Juliet Janssen
Datum bezoek 05-10-2010


[bewerk] De ligging van de verkooppunten

Bron Juliet JanssenBlixem Nijmegen
Bron Juliet JanssenBlixem Nijmegen

Blixem ligt aan een van de bekendste straten van Nijmegen, de Groesbeekseweg. Deze ligging is niet bijzonder gunstig; er zijn geen andere winkels/lunchglegenheden gevestigd in deze straat. Aan de andere kant zou dit ook juist gunstig kunnen zijn doordat er natuurlijk geen concurrentie in hun directe omgeving ligt. Zowel de lunchroom als de winkel zijn goed bereikbaar te voet, te fiets, met de auto en met het openbaar vervoer. Blixem heeft geen andere vestigingen in Nederland (of buitenland) gevestigd.

[bewerk] Wat bijzonder/creatief aan deze verkooppunten

Bron Juliet JanssenBlixem Nijmegen
Bron Juliet JanssenBlixem Nijmegen

Naast dat de winkel en de lunchroom zelf er bijzonder mooi en creatief uitzien, is ook het concept van Blixem bijzonder. Bijzonder is namelijk dat er 40 mensen met een handicap werken bij Blixem. Blixem als organisatie wil deze mensen graag een kans bieden om hen te laten ervaren hoe het is om te werken. De leerplekken zijn bedoeld voor doorstroming naar de arbeidsmarkt.

In zowel de winkel als in de lunchroom is aandacht besteed aan de beleving van de consument/gast. In de winkel krijg je meteen een creatief en bijzonder gevoel, enerzijds door de producten die in de winkel te verkrijgen zijn en anderzijds door de inrichting van de winkel en het gebruik van kleur hierbij. In de lunchroom oogt rustig, kalm en knus. Dit wordt gerealiseerd door de lichte kleuren die gebruikt worden en de kleurrijke en subtiele decoratie.

[bewerk] Koppeling aan een character?

Er is geen character gekoppeld aan Blixem.

[bewerk] Link met Retail & merchandising en leisure?

Naast dat er een hapje genuttigd kan worden bij Blixem, is er ook een winkel aan het gekoppeld. In de winkel zijn verschillende producten verkrijgbaar voor de consument zelf maar vooral als cadeau.

[bewerk] Aantal productgroepen, diepte assortiment

De winkel van Blixem heeft een breed assortiment. Het assortiment is niet diep te noemen doordat er vooral veel verschillende producten zijn en er per productgroep weinig keuze is. Het assortiment van Blixem is voornamelijk gericht op producten die men cadeau kan geven. De producten van Blixem zijn onder te verdelen in de volgende productgroepen:

 • - Pluche
 • - Speelgoed
 • - Sieraden
 • - Kleding (shawls, tassen)
 • - Servies (PIP)
 • - Wenskaarten
 • - Stationary
 • - Accessoires

De producten van Blixem vallen moeilijk onder te verdelen in een kern-, rand- en aanvullend assortiment. Dit komt doordat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen de 'belangrijkheid' in producten die verkrijgbaar zijn.

[bewerk] Is er sprake van Fad merchandising?

Er is geen sprake van Fad Merchandising in de winkel van Blixem. Het assortiment dat aangeboden wordt in de winkel is vast. Er zijn geen producten waarvan vooraf is bepaald dat deze maar voor een bepaalde periode in de winkel liggen. Ook zijn er geen producten die seizoensgebonden zijn in de winkel.

[bewerk] Verkoopprijzen

De verkoopprijzen in de winkel lopen uiteen. Er zijn artikelen vanaf €0,75 tot en met €475,-. De prijzen in de winkel lopen uiteen doordat veel verschillende producten zijn. Hieronder worden de gemiddelde prijzen per productgroep aangegeven:

 • - Pluche: €3,95 - €32,95
 • - Speelgoed: €1,55 - €89,95
 • - Sieraden: €5,95 - €34,50
 • - Kleding (shawls, tassen): €7,95 - €49,95
 • - Servies (PIP): €1,75 - €34,95
 • - Meubels: €28,95 - €475,-
 • - Wenskaarten: €1,25 - €3,95
 • - [[Stationary]]: €0,75 - €9,95
 • - Accessoires: €1,35 - €37,95

Blixem maakt nagenoeg geen gebruik van aanbiedingen. Bijna alle prijzen staan vast en er kan hierover niet onderhandeld worden. Een enkele uitzondering is wanneer men in grote getale inkoopt. Denk hierbij aan inkopen voor kerstpakketten en dergeljken.

[bewerk] Doelgroep

Doelgroep van Blixem is erg breed. Door het brede assortiment trekt de winkel veel verschillende doelgroepen. Wel zullen door de drukke inrichting van de winkel niet alle mensen zich aangetrokken voelen om hier een product aan te schaffen.

[bewerk] Schat de VVO in en de etalage breedte en diepte

De winkel heeft twee etalages. Beide zijn ze ongeveer 2 meter breed, met een diepte van 1,5 meter. Beide etalages zijn hetzelfde ingericht. Het geschatte VVO van de winkel is 130m2.

[bewerk] Omzet totaal en per m2.

Voor het berekenen van de totale omzet wordt gebruikt gemaakt van het gemiddelde getal aan omzet in de retailbranche van €5.000m,- per m2. De VVO van de winkel is 130m2. Dit maakt de totale omzet per jaar: 130m2 x €5.000,- per jaar per m2 = €650.000,- omzet per jaar voor deze winkel.

[bewerk] Routing en inrichting verkooppunt

Wanneer men binnenkomt loopt er een pad rechtdoor dat op een op een bepaald punt gesplitst wordt naar rechts, schuin rechtdoor en links. De overgangszone is beperkt doordat er meteen producten gepresenteerd worden en de winkel bij binnenkomst meteen relatief druk oogt. Wanneer men rechtdoor loopt staan links en rechts van het pad veel artikelen gepresenteerd; sieraden, kleding, servies, assecoires, stationary en cadeauartikelen. Deze artikelen staan opgesteld in glazen stellingen en op kastjes en tafels. Links van de splitsing staat de kassa opgesteld. Dit is een groot blok waar wederom veel artikelen gepresenteerd worden. Hier staan vooral assecoires en kleine cadeautartikelen gepresenteerd. Alle artikelen die op de kassa gepresenteerd worden zetten aan tot impuls aankopen. Wanneer met bij de splitsing rechts het pad volgt staan er handgemaakte sieraden in glazen stellingen gepresenteerd en staan er twee rekken met aparte wenskaarten. Als men nog verder rechts gaat komt men uit bij de lunchroom. Rechtdoor bij de splitsing komt men langs zitgelegenheden waar men kan lunchen. Naar mijn idee geen gunstige plek doordat iedereen die de winkel bezoekt er doorheen loopt en het daardoor nogal chaotisch is. Na het zitgedeelte volgt het pad langs de servies artikelen van PiP. De routing hierbij is goed doordat je automatisch naa links loopt en weer bij de kassa uitkomt. Als men naar links loopt worden de kinderartikelen gepresenteerd; vooral pluche en speelgoed. Zoals gezegd komt men hierna langs de kassa, waarna men óf de winkel weer uit kan door de deur naar buiten óf naar de doorgang naar de lunchroom.

[bewerk] De site

De site van Blixem brengt de visie van Blixem duidelijk over. De uitstraling van de site komt goed overeen met de uistraling die de winkel en de lunchroom uistraalt. Onder het kopje 'winkel' staan alle merken die verkocht worden in de winkel. Hierbij staan kleurrijke afbeeldingen waardoor deze pagina aantrekkelijk en uitnodigend is. De tekst van de pagina van de lunchroom is duidelijk, echter zouden er naar mijn mening aantrekkelijkere afbeeldingen bij mogen. Vooral van het eten at verkrijgbaar is bij Blixem want dit is erg lekker! Hierdoor zal ook deze pagina meer uitnodigend zijn.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen