Omloopsnelheid

Van RetailWiki

Ga naar: navigatie, zoek

Omloopsnelheid van de voorraad, of de omzetsnelheid, laat met de berekening zien hoe vaak de gemiddelde voorraad (G.V.) per jaar wordt omgezet.

[bewerk] Relatie met de retailbranche

In de branche is de omloopsnelheid belangrijk om de voorraad te schatten, zodat de ondernemer niet met extra voorraad dus met extra kosten zit. Hoe hoger de omloopsnelheid hoe efficiënter het vermogen wordt aangewend, dus vaker de kans voor hogere/meer winst. Schatting benodigde voorraad. Maar de winstgevendheid van de voorraad gaat vaak gepaard met brutowinst. Met de omloopsnelheid en de brutowinst kan men het brutorendementsgetal bepalen. De Omzetsnelheid van food is hoger dan non-food maar de brutowinst is lager. Dit wil zeggen dat de voorraad van de supermarkten sneller wordt omgezet. Daar in tegen hebben de supermarkten maar weinig brutowinst(ongeveer 18%). Twee fictieve voorbeelden uit de non-foodsector zijn:

  • C&A heeft een omzetsnelheid van 3 en 4 keer per jaar
  • H&M heeft een omzetsnelheid van 10 of 12

De omloopsnelheid zegt dus ook iets over de strategie. In dit geval heeft H&M constant een nieuwe collectie, die redelijk snel worden omgezet. Dit resulteert in een Brutowinst van ongeveer 40%. C&A heeft in dit geval een vaste collectie en verkoopt de goederen waarschijnlijk tegen een hogere prijs, zodat de voorraad ook winstgevend is.

[bewerk] Formule

De volgende formule geldt voor het berekenen van de omloopsnelheid:

  • IWO / Gemiddelde voorraad (tegen inkoopprijs).
  • Omzet / Gemiddelde voorraad(tegen verkoopprijs ex)

[bewerk] Voorbeeld

De Inkoopwaarde wordt via de balans van de voorraadverloop berekent. Deze wordt vastgesteld op € 790.000. De beginvoorraad in een jaar was € 150.000. Aan het einde van dit jaar was de voorraad € 160.000. Bereken de omzetsnelheid.

€ 790.000/ (begin- + eindvooraad) / 2
€ 790.000/€ 155.000

Omzetsnelheid is 5,1; dit wil zeggen dat de gemiddelde voorraad ca. 5.1 keer per jaar omgezet wordt.

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen