Superman

Van RetailWiki

Ga naar: navigatie, zoekNaam mascotte Superman - Clarck Kent
Website mascotte Superman Homepage
Hoort bij bedrijf DC Comics/Warner Bros
Website bedrijf {{{website bedrijf}}}
Type bedrijf Amerikaanse uitgeverij van comics en characters
In gebruik sinds 1938
Omschrijving mascotte Superheld met bovenmenselijke krachten
Live aanwezig Ja
Grootte in cm. Volwassen mens
Soortgenoten familieleden Vader: Jor-El Adoptie-ouders: Jonathan & Martha Kent Vriendin: Lois-Lane
Merchandise beschikbaar Ja
Eigenaar of management {{{eigenaar of management}}}[bewerk] Historie en ontstaan van de mascotte

Supermans Eerste Strip 1938
Supermans Eerste Strip 1938

Superman , ook wel de ‘Man van Staal’ genoemd, is een personage en imaginaire superheld, die zijn eerste verschijning maakte in de Amerikaanse Action Comict #1, in 1938. Sindsdien is Superman een van de populairste en bekendste comic-figuren aller tijden geworden en wordt vaak gezien als een cultureel icoon van Amerika.

Joe Shuster en Jerry Siegel, twee schoolgaande jongens in de jaren ’40, hebben Superman bedacht. Gefascineerd door sciencefiction ontwikkelde zij een superheld met bovenmenselijke fysieke krachten. De twee schreven en tekenden zelf de eerste strips, waarin Superman nog een vrij vijandig type was. Door de jaren heen is de superheld steeds minder gewelddadig geworden en wordt hij neergezet als een ‘goede held’. Tevens heeft hij steeds meer superkrachten gekregen, werd zijn afkomst gedetailleerder en kreeg een uitgebreide cast van bijpersonages.

Wie is Superman? Superman werd geboren als Kar-El, zoon van wetenschapper Jor-El, op de planeet Krypton. De planeet stond op ontploffen, waardoor zijn ouders besloten hem te evacueren met een ruimteschip, met als bestemming de aarde. Hij komt in het dorp Smallville terecht en wordt geadopteerd door Jonathan en Martha Kent. Zij noemen hem Clack Kent. Terwijl hij opgroeide ontdekte hij dat hij krachten bezat ver boven die van de gewone man. Als volwassen man besloot hij met deze krachten de misdaad te bevechten. Hij verhuisde naar de stad Metropolis, om als joirnalist bij de krant Daily Planet te gaan werken. Daar werkt hij samen met Lois Lane, met wie hij een romantische relatie onderhoudt. Omdat hij zijn echte thuiswereld is verloren, is hij erg beschermend tegenover de aarde. Een belangrijk keerpunt in Supermans leven was toen hij door de schurk Doomsday werd gedood.

Krachten: Sterker dan een gemiddeld mens, heel hard rennen, zeer ver en hoog springen, vliegen, hittestralen afvuren uit zijn ogen, bovenmenselijk sterke zintuigen, bevriezende adem, grote spierkracht en onkwetsbaarheid.

Zwakte: Kryptoniet, een stof die afkomstig zou zijn van zijn geboorteplaneet Krypton. Het groene kryptoniet kan Superman zijn krachten ontnemen en dit kan hem fataal worden bij te lange blootstelling.


'Superman is het bizarre verhaal van een bezoeker van een andere planeet, die ondanks zijn buitenaardse krachten, toch vooral heel menselijk is. Het verhaal van ergens bij willen horen. Het is het verhaal van een zoektocht naar identiteit en het worstelen met het moeten voldoen aan verwachtingen. Het is een droom van macht, onbeperkte mogelijkheden en een rechtvaardiger wereld. Superman is een verhaal van liefde en hoop, een sprookje voor alle tijden.’

Binnen het DC Universum, staat Superman bekend als een rolmodel voor vele helden.


[bewerk] Waarvoor wordt de mascotte ingezet

Superman heeft sinds zijn debuut meerdere malen een eigen stripserie gekregen, en daarnaast in tal van andere stripseries een gastrol gehad. Inmiddels zijn er acht live-action films verschenen, met acteurs Kirk Alyn, George Reeves, Christopher Reeve en Brandon Routh. Tevens zijn er zeker zes animatiefilms uitgebracht, waarin soms meerdere characters spelen zoals Batman. Ook televisieseries waren er in overvloed, in de jaren ‘40 verschenen er een reeks korte tekenfilmpjes. Welke later werden gevolgd door televisieseries zoals Adventures of Superman, Superboy, Lois & Clack en het meest recente en populaire Smallville. Zelfs voor meerdere artiesten heeft hij al inspiratiebron gediend. Waaronder Donovan “Sunshine Superman”, Crash Test Dummies “Superman’s Song” en The Kinks “Wish I could Fly Like Superman”. Tenslotte de games niet te vergeten. Nintendo kwam in 1999 met het bekendste spel “Superman” op de markt. Echter zijn geen van alle uitgebrachte spellen ooit een groot succes geworden.

Opvallend is dat Superman vanwege zijn status als cultureel icoon, vaak symbool heeft gestaan voor de politieke toestand in de wereld. Zo werd Superman als vele andere helden tijdense de Tweee Wereldoorlog ingezet als metafoor voor de strijd tegen Nazi-Duitsland en Japan. In de jaren 50 en 60 was hij juist een metafoor voor de strijd tegen de dreiging die de Koude Oorlog met zicht meebracht. Aangezien Superman officieel van een andere planeet komt, wil dit nog wel eens voor opschudding zorgen. DC Comics heeft dit jaar besloten dat Superman niet meer Amerikaans is.


[bewerk] Kan de mascotte live, praten, bewegen etc.

Superman is ontstaan als strippersonage. Later volgde de filmpjes, waarin een acteur Superman speelde. Hoewel Superman steeds door een ander werd gespeeld, bleef de essentie van de superheld gelijk.


Supermanpak Baby
Supermanpak Baby
Superman Superman Horloge
Superman Superman Horloge
Supermanpak Hond
Supermanpak Hond

[bewerk] Welke merchandise lijnen zijn er?

 • (Strip)boeken
 • Films
 • Games
 • Poppen
 • Pluche
 • (Verkleed)pakken
 • Schoolartikelen
 • Keukenartikelen
 • Textiel
 • Kleding (o.a. Schoenen, caps etc.)
 • Sieraden
 • Audio accessoires
 • Lego
 • Speldjes/buttons
 • Ansichtkaarten
 • Cd's
 • Miniatuurauto's
 • Plakplaatjes
 • Ringtones


[bewerk] Wat zijn de doelgroepen van de mascotte-inzet?

De doelgroep van superman is zeer gevarieerd. De oorzaak hiervan ligt bij het feit dat Superman nu al ruim 70 jaar op de markt is. De superheld is voornamelijk geliefd bij jongens en mannen. Tijdens het ontstaan van Superman, waren de strips en later korte filmpjes populair bij de jongens, het is tenslotte ook ontstaan vanuit een idee van twee schooljongens. Toen later de bioscoopfilms uitkwamen, werd het bereik groter. Doordat Superman voornamelijk een 'goede' held is, trekt hij ook de aandacht van meisjes en vrouwen. Binnen de merchandise is dan ook te zien dat er t-shirts, caps, sieraden etc. voor dames verkrijgbaar zijn. Zelfs baby's krijgen Superman rompertjes aan. En voor de jonge kinderen zijn er zelfs Barbie poppen met Superman kleding aan, en een versie van Ken als Superman. Er is zelfs een echte Superman encyclopedie!

Opvallend is dat er nu op de nieuwe CataWiki een zeer grote collectie aan Superman verzamelartikelen aangeboden en gevraagd wordt. In de loop der jaren zijn bepaalde artikelen van Superman een Collector item geworden.

Er kan geconcludeerd worden dat Superman mensen van jong tot oud boeit. Doordat ze specifiek Superman leuk vinden, zichzelf assosieren met een 'superman' of zelfs verzamelaars zijn. Er is zelfs een echte Superman encyclopedie!


[bewerk] Zijn er samenwerkingsverbanden met betrekking tot de mascotte?

Er zijn vele samenwerkingsverbanden ontstaan in de jaren. Warner Bros is de grootste speler, deze brengt alle Superman films uit. Nintendo en Electronic Arts hebben een licentie bemachtigd voor de game-industrie. In de speelgroedindustrie hebben vele bedrijven een licentie gekregen voor het gebruiken van het logo, de naam en de uitvoering van Superman, Lego en Mattel zijn hier twee grote voorbeelden van.

Superman Game
Superman Game
Supermanpop Ken
Supermanpop Ken
Superman Lego
Superman Lego


[bewerk] Is er sprake van licenties?

De bedenkers hebben in hetzelfde jaar nog de Intellectuele Eigendomsrechten‎ aan DC Comics verkocht. Ze verloren dus het eigendomsrecht, daarvoor in de plaats kregen ze een salaris voor de tekeningen en verhalen. De eigendomsrechten liggen nu bij DC Comics en Warner Bros. De nabestaanden van Joe Shuster en Jerry Siegel krijgen nu royalties. Over een jaar of twintig vervallen de rechten, waardoor iedereen gebruik kan maken van het character.


[bewerk] Wat is het belang van mascotte voor bedrijf en omzet?

DC Comics is een van de grootste Amerikaanse uitgevers van comics (een Amerikaanse vorm van stripverhalen) en gerelateerde media. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor strips over beroemde personages als Superman, Batman, Wonder Woman etc. Het bedrijf beleefde zijn grootste opbloei gedurende de Golden Age van de strips, kort voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze tijd waren strips over superhelden zeer populair. In deze periode is ook Superman ontwikkeld.


[bewerk] Filmpje mascotte


[bewerk] Zijn er familieleden, vriendjes mascottes of iets dergelijks?

 • Jimmy Olsen - Vriend en collega van Superman. Kunnen met elkaar communiceren via een horloge.
 • Jonathan en Martha Kent - Adoptieouders van Superman. Echtpaar van middelbare leeftijd.
 • Jor-El - Biologische vader van Superman. Woont op planeet Krypton, waar Superman geboren is.
 • Lana-Lang - Jeugdvriendin van Superman. Lange tijd rivale van Louis-Lane.
 • Louis-Lane - Altijd vriendin van Superman geweest, in huidige continuïteit getrouwd. Kent ware identiteit van Superman.
 • Perry-White - Directeur van de krant waar Superman Jimmy Olsen en Louis-Lane werken.
 • Superboy - De jongere versie van Superman.
 • Supergirl - Is Kara Zor-El, het nichtje van Superman.


[bewerk] Websites gelinkt aan de mascotte?

Op de website van DC Comics wordt voornamelijk reclame gemaakt voor het character wat op dat moment ‘hot’ is. Ondanks dat Superman het belangrijkste character van het bedrijf is, wordt deze niet op de homepage getoond.


[bewerk] Leverancier

Gezien de grootte van het character, zijn de leveranciers voor merchandise ontbelbaar.


[bewerk] Anders bronnen, hyperlinks


[bewerk] Suggesties

Geen.

>> Voor alle informatie over mascottes, merchandise en bijzondere winkels in de retail, check de Retailwiki. <<

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen