Zenz

Van RetailWiki

Ga naar: navigatie, zoek


Naam Zenz
Plaats Oosterhout (NB)
Adres Nieuwstraat 16A
Land Nederland
Lokatie link
Bijzonderheden
Website Website Zenz
Onderdeel keten nee
Eigenaar {{{eigenaar}}}
Naam character {{{naam character}}}
Bezocht door Roxanne Groenberg
Datum bezoek 25 september 2011

[bewerk] De ligging van de winkel

De fysieke winkel ligt in een druk bezochte winkelstraat in het centrum van Oosterhout op een A1 locatie net buiten het overdekt winkelcentrum de Arendshof. Dagelijks heeft Zenz honderden tot duizenden passanten dit komt mede door de kruisende weg die naar de andere kant van het centrum lijdt.

Daarnaast heeft Zenz ook een webwinkel Webwinkel Zenz.

[bewerk] Wat bijzonder/creatief aan deze winkel

De winkelt straalt van de buitenkant hetzelfde beeld uit als binnen in de winkel. In de winkel wordt veel aandacht besteed aan beeld, geur en geluid, in de juiste hoeveelheden. Wanneer passanten langs Zenz lopen zijn de subtiele geuren bij de etalage al te ruiken. De winkel heeft artikelen uit diverse windstreken wat de producten uniek maakt.

Zenz is zeer geïnteresseerd in haar consumenten. Zij vinden het leuk om te weten waar de bij Zenz gekochte artikelen terecht komen en daarom hebben zij een Zenz Style competitie lopen. Zij vragen de consumenten een foto van de aangeschafte artikelen te maken om te laten zien hoe zij het zelf thuis gedecoreeerd en geplaatst hebben. Voor iedere inzending ligt vervolgens een leuke attentie in de winkel klaar.

Daarnaast vinden zij persoonlijk contact met de consumenten belangrijk en is het mogelijk om vrijblijvend een afspraak te maken met Zenz personeel voor interieuradvies in een (nieuw) huis/ kantoor. Het is ook mogelijk om artikelen te huren om bijvoorbeeld de verkoop van een huis te bevorderen.

[bewerk] Koppeling aan een character?

Er is geen koppeling aan een character.

[bewerk] Link met Retail & merchandising en leisure?

Zenz is een bijzondere winkel die uitermate geschikt is voor funshoppen. Hoewel de winkel relatief klein is, is het een plek waar bezoekers lang kunnen rondsnuffelen tussen de bijzondere producten.

[bewerk] Aantal productgroepen, diepte assortiment

Zenz heeft een breed assortiment in lifestyle en een redelijk diepassortiment. Zenz heeft de volgende productgroepen:

 • Meubelen
 • Mode
 • Potten en vazen
 • Kunstbloemen
 • Kussens
 • Schalen en dienbladen
 • Sfeerlichten
 • Tafelzeil
 • Verlichting
 • Wanddecoratie
 • Woonaccessoires

In deze productgroepen hebben de consumenten redelijk veel keus in de verschillende varianten en kleuren die Zenz aanbied.

[bewerk] Is er sprake van Fad merchandising?

Er is geen sprake van Fad merchandising. De winkel volgt wel de laatste trends op het gebied van lifestyle waardoor productwisselingen plaatsvinden maar dit is hooguit eens per jaar.

[bewerk] Verkoopprijzen

De prijs is gebasseerd op prijs-kwaliteit-unieke factor. De prijzen lopen uiteen van een paar euro voor kruiden en geuren tot honderden euro's voor unieke vazen en meubilair.

[bewerk] Doelgroep

Zenz is zeer laagdrempelig als het gaat om de winkel binnen stappen, waardoor zij een grote diversiteit aan doelgroepen aanspreken. Passanten van 20 jaar tot 70 jaar kunnen zich aangetrokken voelen om Zenz binnen te gaan en er iets te kopen.

De doelgroep van Zenz is voornamelijk de Kosmopoliet. Kosmopolieten hebben hogere inkomens en er zijn meer jongeren (20-30 jaar), ze zijn internationaal geörienteerd en consumptiegericht. Daarnaast is de doelgroep van Zenz geïnteresseerd in mooie spullen en kunst en cultuur.

[bewerk] Schat de VVO in en de etalage breedte en diepte

De VVO van Zenz is ongeveer 125m2, 5 meter breed en 25 meter diep. De ingang van de winkel is in het midden geplaatst wat ruimte maakt voor twee zijden etalage aan beide kanten van de ingang. De frontbreedte is ongeveer 6 meter waardoor allebei de etalage ramen ongeveer 2 meter breed zijn en de etalages zijn hooguit een meter diep.

[bewerk] Omzet totaal en per m2.

De landelijke norm voor de retail komt met een gemiddelde op 5000 m2 per jaar. Ik schat dat de Zenz in Oosterhout op hetzelfde gemiddelde zit waardoor er een totale omzet gedraaid zou worden van 625.000 euro per jaar.

[bewerk] Inrichting en routing

Zenz is zeer ruim ingericht en heeft geen duidelijke routing. De kassa is in het midden van de winkel aan de rechtkant geplaatst. Wanneer bezoekers de winkel in lopen houden ze, in plaats van het gebruikelijke rechts, nu links aan. Tegen de wanden staan schappen en tafels zeer decoratief ingericht met duidelijke prijsweergave van de producten. In het midden staan tafels ingericht zoals dat thuis ook gedaan zou worden en alles inclusief de tafels is te koop. Hoewel alles er even prachtig uitziet en het ingericht is zoals menig bezoeker het eigen huis in zou willen richten, worden de bezoekers naar achteren getrokken. Waarschijnlijk komt dat vanwege de muziek die van achter uit de zaak klinkt en het sfeervolle lichtgebruik dat achter in de zaak beter tot zijn recht komt in plaats van voor in de zaak vanwege de lichtinval van buiten. De winkel is een plaatje dat zo uit een tijdschrift zou kunnen komen en is een genot om te bezoeken. Zelfs wanneer bezoekers niets nodig hebben is het moeilijk om niet met legen handen de winkel uit te gaan.

[bewerk] Link met streetview

> Voor alle informatie over mascottes, merchandise en bijzondere winkels in de retail, check de Retailwiki. <<

Aspecten/acties
Persoonlijke instellingen